z placówkami edukacyjnymi w Polsce i pracodawcami w Austrii oraz z Wojewódzkim Urzędem Pracy w Zielonej Górze. Projekt realizowany jest w ramach ustanowionej przez Komisję Europejską sieci EURES (European Employment Service) i jest skierowany dla uczniów szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim..
Do tej pory zrealizowano 9 edycji projektu, kolejna edycja jest w trakcie realizacji. Do chwili obecnej z praktyk skorzystało ok. 300 uczniów z 16 szkół z Dolnego Śląska i z 4 szkół z województwa lubuskiego.
Zasady ramowe projektu:
- praktyki przewidziane są dla pełnoletnich uczniów szkół branżowych lub średnich kształcących się w zawodach o profilu hotelarskim i/lub gastronomicznym,
- uczniów przyjmują sprawdzeni przez doradców EURES z Austrii pracodawcy- właściciele hoteli, pensjonatów, domów gościnnych z regionu Salzburg i Vorarlberg,
- uczniowie odbywają praktykę w zawodach: kucharz / kucharka, kelner / kelnerka, pokojowy / pokojówka, recepcjonista / recepcjonistka,
- praktyki organizowane są w sezonie zimowym na od stycznia do marca i trwają dokładnie 6 tygodni, w tym obejmują 2 tygodnie ferii zimowych,
- uczeń (3 klasy) otrzymuje za odbytą praktykę 980 Euro brutto miesięcznie,
- podczas trwania praktyk uczeń ma zagwarantowane bezpłatne wyżywienie i zakwaterowanie,
- przed wyjazdem podpisywana jest umowa trójstronna o praktykę pomiędzy uczniem, szkołą a pracodawcą; umowa nie różni się niczym od zwykłej umowy o pracę i podlega ustawodawstwu austriackiemu,
- uczeń po przybyciu do Austrii otrzymuje kartę ubezpieczenia zdrowotnego potwierdzającą opłacanie przez pracodawcę składek emerytalnych, zdrowotnych, chorobowych, co pozwala w pełni korzystać z praw przysługujących do opieki zdrowotnej w Austrii,
- pracodawca wystawia zaświadczenie z opinią po ukończeniu praktyki,
- uczniowie opłacają transport i ubezpieczenie NNW samodzielnie.
- ukończone 18 lat,
- pierwsze doświadczenie zawodowe nabyte w Polsce (odbyte praktyki w Polsce, pomoc przy wydarzeniach okolicznościowych, praca wakacyjna, liczne zajęcia praktyczne),
- znajomość języka niemieckiego w stopniu komunikatywnym (na poziomie B1).
- możliwość poznania nowoczesnych branżowych standardów europejskich,
- podniesienie kwalifikacji zawodowych (obsługa nowych urządzeń, technika nakrywania do stołów, przygotowywanie imprez okolicznościowych i tradycyjnych potraw austriackich),
- świadectwo z odbycia praktyk, które wpływa korzystnie na dalsze zatrudnienie w Polsce i za granicą,
- polepszenie umiejętności językowych – języka niemieckiego i angielskiego,
- wzmocnienie wiedzy na temat wielokulturowości, mentalności innych krajów,
- nawiązanie nowych znajomości, integracja z zespołem pracowników z innych krajów,
- korzyści finansowe,
- poznanie możliwości rozwoju zawodowego w Europie.
Doradca EURES
Anna Uberman
Tel. 068 456 77 09