Przypominamy, że projekt jest skierowany do uczniów szkół zawodowych i umożliwia pełnoletnim osobom kształcącym się w zawodach gastronomicznych i hotelarskich (np. kelner, kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa) odbycie płatnych praktyk zawodowych w Austrii.
Uczniowie odbywają praktyki w dwóch rejonach Salzburg i Vorarlberg w hotelach 3-, 4- i 5-gwiazdkowych, w pensjonatach i domach gościnnych. Warunkiem kwalifikującym do wyjazdu jest znajomość języka niemieckiego w stopniu komunikatywnym (na poziomie B1) oraz ukończony 18 rok życia w dniu wyjazdu. Praktyki trwają 6 tygodni od 26.01.2020 do 08.03.2020, przy czym 26 stycznia to dzień przyjazdu, a 8 marca to dzień odjazdu.
Uczeń otrzymuje wynagrodzenie, które wynosi za okres miesięczny ok. 900 Euro brutto, ma zapewnione bezpłatne zakwaterowanie i wyżywienie. Jedynym kosztem , który ponosi uczeń, to koszt przejazdów na praktyki i z praktyk do kraju, oraz koszty ubezpieczenia na czas podróży i pobytu w Austrii.
Harmonogram działań w ramach tego przedsięwzięcia przedstawia się następująco:
- Maj 2019 – zaproszenie szkół do wzięcia udziału,
- Czerwiec 2019 – decyzja szkół, czy są zainteresowane wzięciem udziału w projekcie- wypełnienie karty zgłoszeń,
- Wrzesień 2019 – organizacja spotkania informacyjnego na temat projektu oraz zawarcie porozumień pomiędzy WUP a szkołami,
- Październik 2019 – termin składania przez uczniów dokumentów aplikacyjnych w języku niemieckim,
- Październik 2019 - rozmowy kwalifikacyjne z doradcami EURES z Austrii na terenie Polski,
- Listopad 2019 – warsztaty przygotowujące dla uczniów,
- Grudzień 2019/styczeń 2020 - podpisanie umów o praktyki,
- Styczeń2020/luty 2020 - wyjazd na praktyki
- Kwiecień 2020 – ewaluacja